Home Reizen Zuid-Afrika Kaap 23 dgn

23 dagen Kaapprovincie (ZAF)

Tafelberg, walvissen, wijnlandgoederen, grillige bergen en prachtige flora is het decor waar u doorheen fietst. Langs de kust, door natuurreservaten, door inheemse bossen, over bergpassen en langs de typisch Zuid-Afrikaanse dorpjes van de Kaapprovincie. Klimatologisch gezien lijkt de streek op het Middellandse Zeegebied met uitzondering van de Klein Karoo dat veel overeenkomsten heeft met de prairies van Amerika. Regelmatig fietst u over gravelwegen, door onherbergzame gebieden met 'asemrowende' vergezichten.

Kleurrijk en afwisselend

banner hout bay

Vertrek 4 november 2018 

Gegarandeerd vertrek!  

Kaapstad

Wie Zuid-Afrika bezoekt moet in Kaapstad geweest zijn. Het is een van de mooiste steden ter wereld dankzij de indrukwekkende Tafelberg. Een stad die absoluut de sfeer uit ademt van een rijk en Nederlands verleden. Dit was vroeger een monster plaats van de Verenigde Oost-Indische Companie. Het kasteel, de tuinen en oude landgoederen zijn nog goed bewaarde herinneringen aan deze tijd. De avontuurlijke fietsreis begint uiteraard met een verblijf in een hotel midden in deze historische stad. Vandaaruit kan men de imposante Tafelberg beklimmen bezoeken en wandelen door het centrum of naar Nelson Mandela's Robbeneiland varen.

Kaap de Goede Hoop

Boven op de Tafelberg waant de wandelaar zich in een prachtig wilde natuur, terwijl de bruisende stad zich gewoon aan de bergvoet bevindt. Maar Kaapstad wordt ook omringd door natuur. Een van de beroemdste natuurparken is Kaap de Goede Hoop. Met de bus en fietstrailer word je hier naar toe gereden. De fietsen worden afgeladen en dan rijd je ineens temidden van bontebokken, struisvogels en bavianen. Via de spectaculaire kustweg, waarvan de daadwerkelijk prachtige Chapman's Peak het hoogtepunt is, peddel je over het schiereiland terug naar Kaapstad.

ZAF2012 070 ZAF2012 156

Stellenbosch

Vanaf Kaapstad gaat de reis naar Wellington. Hier begint de fietsreis zonder transfers. Het gaat meteen al bergopwaarts in een geleidelijke en rustige klim fiets je over de Bainskloofpas met prachtige rotsformaties en vergezichten. Na de pas daalt de weg die je naar Goudini Spa brengt. Hier wordt overnacht bij een warmtebron. Via de vruchtbare Breede Rivier Vallei kom je uiteindelijk in het wijngebied van Zuid-Afrika. In de groene valleien met wingerden liggen uitgestrekte wijnlandgoederen. Stellenbosch, het wijncentrum, herbergt veel oude historische gebouwen in de Kaap-Hollandse stijl. Na Stellenbosch gaat de fietsreis verder via de kust van Valsbaai. Strak blauwe luchten, grillige kusten en een woeste zee. Op de route langs de Indische Oceaan kun je zeehonden, dolfijnen, pinquins en walvissen zien. Tussen mei en december trekken de walvissen naar de zuidkust van Afrika. Hermanus is het walviscentrum en hier zwemmen deze zoogdieren vlak voor de kust. In dit havenplaatsje kan men de boot nemen en de walvissen van zeer dichtbij ontmoeten. Een ongekende ervaring.

Walvissen

Het volgende gedeelte van de reis is door de natuurlijke tuinen en graangebieden van de Kaapprovincie. Via Bredasdorp fiets je over een grondweg naar het natuurreservaat De Hoop met zijn zeldzame vegetatie: het fynbos. Het natuurgebied kent weinig bezoekers, omdat het niet op een toeristische route ligt. Maar dit reservaat is indrukwekkend. De bijna uitgestorven bergzebra's en bontebokken komt hier voor. Grote kuddes elanden grazen in een prachtige natuur en overal brullen de bavianen. In het water van de ondiepe zie je flamingo's  en hoog in de lucht cirkelt de Kaapse gier. Maar wat het gebied echt bijzonder maakt, is de kust. In een excursie wandel je over de getijden poelen op zoek naar zeedieren en planten en vanaf de hoge duinen kun je eindeloos kijken naar de walvissen

ZAF2012 159 ZAF2012 076

Woestijn

Vanaf Swellendam via het missionarisdorpje Suurbraak ga je over de Tradouwspas en kom je in de semi-woestijn terecht: de Klein Karoo. Dit is een gebied van eindeloze heuvels met een schaarse begroeiing en een brandende zon. Hier vindt men de rust en komt men tot zichzelf. Mooie asfaltwegen en weinig auto's. De weg door de Klein Karoo gaat uiteindelijk naar Oudtshoorn, het struisvogelcentrum. Een stad die rijk is geworden en gebouwd is op struisvogelveren. Tijdens de rustdag kun je de struisvogelboerderijen bezoeken voor een kenismaking met de domogende, maar eigenlijke heel erg boeiende struisvogel. Vanaf Oudsthoorn gaat de tocht nog twee dagen door de Klein Karoo. Dan laat u de woestijn achter u en bedwingt een schitterende bergpas met fascinerende rotsformaties om uiteindelijk in de inheemse bossen van Zuid-Afrika te komen, waar nog enkele verdwaalde olifanten voorkomen. Eenmaal door de bossen kom je in het kustplaatsje Knysna. Rondom Knysna met zijn azuur blauwe lagune kunt u prachtige wandelingen langs het water of door een van de weinige stukken overgebleven inheemse bossen maken.

Olifanten

Vanuit deze prachtige plek volgt een lange transfer naar beroemde natuurreservaat Addo Elephant Park. Hier kan je de olifanten, buffels en leeuwen in hun natuurlijke omgeving zien. Met de natuur en wilde dieren in je herinnering vertrek je de volgende dag naar Port Elizabeth voor de terugvlucht naar Amsterdam.
(*minimaal 8 personen, maximaal 16)

Dagprogramma     Prijs info/bespreking    zwaarte reis 3/4*sterren    Terug

De fietsreis wordt als middelzware tocht 4*sterren gewaardeerd, maar u je kunt het zwaarste traject overslaan door een gedeelte met de bezemwagen mee te rijden. Op die wijze is het mogelijk eventueel de dagafstanden te verkorten voor diegenen die dit wenselijk achten. Bv 50/75km een 3* tocht te fietsen.

Global Cyclist

logo silverburg