Home Reizen Namibië Fietsreis Namibië 22dgn

 

Namibië (NAM)

Het is een onvoorstelbare ervaring om door de oudste woestijn ter wereld te fietsen. De Namib-woestijn is tachtig miljoen jaar oud en strekt zich langs de Atlantische kust. Oranje zandduinen, grillige bergen, indrukwekkende luchten en kleine dorpjes die als oases oprijzen uit het zand. Namibië is een woest en onherbergzaam land, maar met vele spectaculaire gebieden. Honderden jakhalzen tussen duizenden zeehonden in de Skedelkustpark of imposante olifanten in de savannah van Etosha. In dit betoverende land zie je een wereld die je zelden zult meemaken. Dat maakt deze behoorlijk pittige fietsreis tot een onvergetelijke en avontuurlijke ervaring.

In Namibië is de wereld grenzeloos met een oorverdovende stilte

fietsend naar Hentiesbaai

Vertrek: 10 juli 2018  

Gegarandeerd vertrek!

 

Magisch

 

Namibië is droog, uitgestrekt, leeg en magisch. Maar het heeft een ongekende schoonheid, een overdaad aan zon, onbedorven natuur en een buitengewone verscheidenheid aan wilde dieren. Uitgestrekte landschappen van woestijn, semi-woestijn en ruige savanne met oases en canyons. De hemel boven Namibië is onvoorstelbaar helder en blauw. Nergens in de wereld ziet u een mooiere sterrenhemel. In Namibië krijgt je echt het gevoel dat de wereld grenzeloos is met een oorverdovende stilte. Maar het is een land van extremen. Waar een persoon de ware gedaante van zijn ziel ziet. De woestijn maakt een diepe indruk. De zon kan zonder schaduw verzengend zijn en de leegte van de woestijn kan midden op de dag de fietser ontmoedigen. Dat maakt deze fietsreis op sommige dagen behoorlijk pittig is.

Herero's

In de namiddag verandert het landschap en wordt het kleurrijk, en aan het einde van de dag is er altijd een prachtige plek om te overnachten. Het enorme land heeft slechts twee miljoen inwoners en is het dunst bevolkte land van Afrika. De bevolking van Namibië is zeer gevarieerd. Naast de Ovambo's in het noorden, die ongeveer de helft van de bevolking uitmaken, zijn er tal van kleinere bevolkingsgroepen. Zoals de Herero's, de Himba's, de Basters, de Nama en de Damara's. De cultuur is er even kleurrijk en gevarieerd als de vele verschillende bevolkingsgroepen.

ontmoeting tijdens fietsvakantie Kokerbomen

Windhoek

Met een populatie van 230.000 inwoners is Windhoek de hoofdstad van Namibië en ze ligt in het centrum van het land. Dit is het beginpunt van de fietsreis.Van oorsprong is dit ook het centrum van het inheemse volk de Nama. De stad ligt midden in de woestijn en heeft een luchtige Europese atmosfeer met cafeetjes, terrassen en een fraai oud Duitse architectuur. Vanaf de hoofdstad begint de fietstocht door de woeste vlakten van Namibië naar het plaatsje Rehoboth. Vanaf dit plaatsje zal de hele fietstocht grotendeels over goed begaanbare zandwegen gaan met lange afstanden, maar overwegend glooiend. Na Reboboth kom je via het woestijndorpje Solitair bij Sossusvlei met een haast surrealistisch maandlandschap van prachtige oranje zandduinen. Sommige meer dan driehonderd meter hoog.

Skeleton Coast

Na Sossusvlei gaat de fietstocht richting Atlantische kust naar Swakopmund. Maar voordat je in deze havenstad aankomt, overnachten we u eerst midden in de woestijn op een grote granieten berg met de leegte om ons heen. De volgende ochtend fietsen we u verder naar de kust. De aanblik van de oceaan en de verkoelende wind zijn als een welkomsgeschenk na dagen van woestijn. Swakopmund en het nabij gelegen Walvisbaai staan bekend om zijn grote kolonie flamingo's, trekvogels en dolfijnen en is de belangrijkste vakantiebestemming van het land. Dan gaat de fietstocht verder naar de Skeleton Coast. De woestijn stort hier letterlijk in zee. Bij Kaap Kruis leeft een kolonie van bijna 180.000 zeehonden. Temidden van zeehonden lopen jakhalzen en andere roofdieren op zoek naar een prooi. Vanuit Hentiesbaai volgt een lange tocht door de woestijn waar niets lijkt te leven. Desolaat is het enige woord dat voor dit gebied van toepassing is. Eenmaal door de woestijn doemt de Brandberg op. De hoogste berg van het land en wordt het langzaam groener. Bij Khorixas en Twyfelfontein liggen het versteende bos en spectaculaire rotsformaties als een stilleven in het open landschap.

fietsen bij vingerklip Fietsenstalling in de woestijn

 Etosha

Langzamerhand komen we in een meer begroeid en groen gebied, de savannah, om uiteindelijk een van de beroemdste parken van Zuidelijke Afrika te bezoeken: Etosha National Park. Ondanks de schrale vegetatie herbergt het park een enorme diversiteit aan dieren. Ooit was hier een groot meer, maar tegenwoordig is het meer een immense vlakte van zout, klei en savannah. Alleen bij hevig regenval vult het voormalige meer zich met water. Dan explodeert de natuur in allerlei kleuren groen met een zee van bloemen. Dat Namibië niet louter uit woestijn bestaat, is bij Lake Otjikoto goed te zien. Dit meer is gevormd in een krater van honderd meter diep en heeft kristal helder water.Uiteraard komen we hier langs op weg naar Grootfontein. De plek waar ‘s werelds grootste landmeteoriet te zien is. De Hoba meteoriet weegt meer dan vijftig ton en heeft een volume van negen kubieke meter en viel ongeveer 80.000 jaar geleden uit de lucht. De Waterberg met zijn fascinerende rotsformaties is het eindpunt van de fietsreis. We overnachten aan de voet van deze rode berg tussen de baviannen om nog even te genieten van de Afrikaanse lucht en atmosfeer. Na de rustdag volgt een transfer via Okahandja terug naar Windhoek waar je op het vliegtuig stapt richting Amsterdam.

Voor meer informatie klik op de links hieronder;

Dagprogramma  Prijs/bespreken  zwaartereis 4/5**

 De fietsreis wordt als middelzware tocht 4/5*sterren gewaardeerd, maar u je kunt het zwaarste traject overslaan door een gedeelte met de bezemwagen mee te rijden. Op die wijze is het mogelijk eventueel de dagafstanden te verkorten voor diegenen die dit wenselijk achten. 

logo silverburg

Global Cyclist