v/a €1830

Fietsvakantie Namakwaland, Kalahari en zuidelijk Namibië

Reis data: 1 t/m 23 september 2021

Een spectaculaire fietsreis door de wereld van de Khoi-San. Hieronder enkele highlights van deze reis. Details over dagprogramma en prijzen en dergelijke staan onderaan deze pagina.

De reis voert je door het domein van de Khoi-San, een oeroude inheemse cultuur. Op het eerste gezicht een schijnbaar dorre semi-woestijn, maar het gebied herbergt een enorme rijkdom aan mineralen, bloemen, cultuur en bovenal een overweldigende natuur.

Al fietsend beleef je het machtige decor van lavabergen met grillige rotsformaties en natuurparken met een overvloed aan wilde dieren en vogels. Je wordt onderdeel van dit oorspronkelijke en ongerepte gebied, waar de imponerende natuur de mens tot bescheidenheid dwingt. Springbokken, kuddes migrerende gnoes, bloemenpracht, kronkelende rivieren en een mysterieuze sterrenhemel. Dit is geen themapark, dit is echt. Je ontdekt miljoenen jaren oude geschiedenis, cultuur en natuur. De rode duinen van de Kalahari, de magie van de lente die de woestijn verandert in een briljant pallet van bloemen, de machtige ‘Gariep’ (Oranjerivier) die door het gebied kronkelt. Dit is Namakwaland en de Kalahari in het westen van zuidelijk Afrika. Overweldigend en onvergetelijk.

Hoogtepunten van de fietsreis zijn uiteraard de bloemenpracht van Namakwaland, de ‘Diamant kust’ van Zuid Afrika, de machtige Fishriver Canyon in Namibië, de rode duinen van de Kalahari, de wilde dieren van het Kgalagadi Transfrontier Park en de kolkende watervallen van Augrabies. Een spectaculaire fietsreis waar je de grootsheid van de natuur in al zijn glorie kunt beleven.

Namakwaland

Namakwaland maakt deel uit van de enige dorre hotspot ter wereld; een hotspot voor biodiversiteit en de rijkste, sukkulente flora op aarde.

De madeliefjes veranderen het bijna levenloze Namaqualand in de lente tot een spectaculaire bloemenpracht. In de korte periode tussen juli en september, waarin Namkwaland zijn weelderige woestijnmantel afwerpt om zijn vruchtbaarheid te tonen, is het een fascinerend gebied om doorheen te reizen. Dit is wel sterk afhanklijk van goede regens gedurende de wintermaanden

namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-1
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-2
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-3
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-4

Fish River Canyon

De Fish River Canyon, in het zuiden van Namibië langs de benedenloop van de Fish River, is een  indrukwekkend en imponerend werk van moeder natuur. Met een diepte van 550 meter is de Fish River Canyon de op één na grootste canyon ter wereld. De enorme kloof meandert over een afstand van ongeveer 160 kilometer door het gefragmenteerde Koubis-massief van het dorpje Seeheim naar de warmwaterbronnen bij Ai-Ais.

namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-4
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-5
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-6
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-7

Kgalagadi

Waar de rode duinen en struikgewas verdwijnen in het oneindige en kuddes gemsbok, springbok, eland en gnoes de seizoenen volgen, waar imposante kameeldoorn bomen schaduw bieden voor enorme zwartmane leeuwen en een panorama uitkijkpunt voor luipaarden en vele roofvogels ... dit is het Kgalagadi Transfrontier Park.

namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-8
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-9
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-10
namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-11

Augrabies Watervallen

De Khoi-bevolking noemde de 56 meter hoge Augrabies-waterval het 'Aukoerebis', oftewel de plaats van Grote Ruis. Het is de zesde grootste waterval ter wereld. Deze krachtige waterstroom baant zijn weg in de rotsachtige omgeving van de 18 kilometer lange afgrond van de Orange River Gorge.

Pittoreske namen als Moon Rock, Ararat en Echo Corner typeren deze rotsachtige regio. Klipspringer en kokerboom staan ​​in grimmig silhouet tegen de Afrikaanse lucht, stille schildwachten in een vreemde, unieke omgeving waar alleen degenen die zich kunnen aanpassen uiteindelijk overleven.

De 28.000 hectare aan zowel de noord- als de zuidkant van de Oranjerivier bieden een geweldige verscheidenheid aan flora en fauna: van de allerkleinste vetplanten, vogels en reptielen tot de springbok, gemsbok en de bedreigde zwarte neushoorn.

De meest karakteristieke plant in het park is de reusachtige aloë genaamd kokerboom, Aloe dichotoma. De boom dankt zijn naam Kokerboom aan het feit dat de Bosjesmannen (San) de zachte takken gebruikten om kokers te maken voor hun gifpijlen.

namakwaland-kalahari-en-zuidelijk-namibie-12

Bekijk hier het NKN fotoboek van Jan Willem Lagerweij, enthousiaste fietser en natuurliefhebber